(inšpirácia na www.dulce-de-leche-blog.com)
Verte mi, túto dobrotu si zamiluje každý. Teda aspoň u nás je to tak. Kombinácia jemného kysnutého cesta, škorice a orechov je priam božská. Nedeľná káva, alebo poobedný čaj v tomto, nie práve najkrajšom počasí, sa práve bez tohoto koláčika určite nezaobíde. Škorica krásne prevoní a zohreje vaše zmysly a hneď bude deň krajší:-).
Budeme potrebovať:
500 g hladkej múky
2 žĺtka
50 g trstinového, prípadne iného cukru
50 g rozpusteného masla
1,5 - 2 dcl vlažného mlieka
štipka soli
Na kvások:
1 dl vlažnej vody
1 sušené droždie
1 čl cukru
Na potretie:
50 g rozpusteného masla
100 g orechov
100 g trstinového cukru
mletá škorica
Na polevu:
Uvarené salko
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások z vody, drožia a 1 čl cukru. Necháme chvíľku postáť, pokiaľ kvasnice nezačnú "pracovať". Zmiešame si múku, soľ a cukor. Do stredu spravíme jamku, pridáme žĺtka, droždie, vlažné mlieko podľa potreby, rozpustené maslo a vypracujeme
vláčne, jemné cesto, ktoré necháme cca hodinu kysnúť.
Keď už máme cesto nakysnuté, jemne ho rozvaľkáme približne na rozmer 30x40 cm. Rozdelíme ho na 6 približne rovnakých pásov. Prvý potrieme rozpusteným maslom, posypeme posýpkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním nasekaných orechov, cukru a škorice. Prikryjeme ďalším plátom cesta a pokračujeme v rovnakom postupe ako pri prvom pláte, kým nespotrebujeme všetky pláty. Posledné cesto už nenatierame. Takto naskladané cesto rozrežeme na 6 rovnakých častí, ktoré ukladáme, ako knihu, do papierom vystlanej obdĺžnikovej formy.
Necháme ešte cca 30 minút kysnúť a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov cca 15 minút, potom teplotu stiahneme na 175 stupňov a pečieme ešte cca 30-40 minút. Pokiaľ sa vám zdá, že máte vrch už upečený, prikryte ho alobalom a dopečte, kým sa vám na špajlu neprichytáva cesto.
Upečený chlebík vytiahnite, nechajte vychladnúť a polejte karamelovou omáčkou z uvareného salka, ktorú dosiahneme tak, že necháme salko cca 2 hodiny variť vo vode.
A zo všetkého najlepšie je, že sa tento koláčik nekrája, ale odtrhnete si z neho kúsok a vychutnáte si jeho úžasnú chuť:-)
2 komentáre:
Hned by som si dala, vyzera uzasne......
Ďakujem pekne :-)
Zverejnenie komentára