utorok 14. januára 2014

Orechový tarte tatin s balzamicovými hruškami

Už veľmi dlho som kolegom do práce nepriniesla žiadnu mlsnotu. Tak som im včera sľúbila, že im prinesiem koláčik. Keďže po práci chodím domov až večer, chcelo to niečo rýchle, ale samozrejme chutné. Tak som sa rozhodla, že im spravím hruškový tarte tatin. Priznám sa, bez mučenia, že som si to zjednodušila a koláčik som nepreklápala, ako sa správny tatin robí :-). Ale možem povedať, že na chuti to neubralo ani kúsoček a ak máte chuť na niečo sladké, tak Vám túto dobrotu vrelo odporúčam.

Budeme potrebovať:

100 g masla + 25 g na karamel
3 PL trstinového cukru + 2 PL na karamel
2 vajíčka
2 PL mlieka
100 g orechov
100 g polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
3 väčšie hrušky
štipka škorice
1 PL balzamicového octu
Jogurt na podávanie


Postup:

Najskôr si pripravíme hrušky s karamelom. V hrnci roztopíme 25 g masla s 2 PL trstinového cukru. Ak sa nám už začne tvoriť karamel, pridáme ošúpané, na väčšie kúsky nakrájané hrušky a v tejto, božsky voňavej, zmesi necháme hrušky skoro do mäkka podusiť. Pridáme škoricu a polievkovú lyžicu balzamicového octu. Toho octu sa nemusíte obávať, krásne zvýrazní chuť ovocia. Odstavíme z ohňa a necháme hrušky vychladnúť.
Na cesto vymiešame  maslo s cukrom do peny a postupne pridáme do maslovej hmoty po jednom vajíčka, ktoré miešame, až kým sa nám celá hmota nespojí. Potom pridáme 2 PL mlieka a nakoniec primiešame múku premiešanú s orechmi a práškom do pečiva.
Cesto rozotrieme do maslom vymazanej a múkou vysypanej nižšej formy a navrch poukladáme hrušky aj so šťavou, ktorú nám hrušky pustili. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C približne 20 - 25 min. Najlepší je ešte vlažný, podávaný s lyžicou jogurtu.
Dúfam, že Vám bude koláčik chutiť, tak ako mne :-) Dobrú chuť!





Žiadne komentáre: