Valentín...sviatok, keď môžeme vyjadriť lásku k milovanému alebo milovanej. A čím iným, ako niečím dobrým a sladkým. A keď to niečo je z čokolády, nie je nič lepšie.
A pekný večer môže začať :-)
Recept je pôvodom skoro 100 rokov starý viedenský recept a môžem povedať, že je vynikajúci.
Túto tortičku som piekla pre kolegovu milú manželku :-)
Na 2 pláty potrebujeme:
4 vajíčka
140 g masla
140 g práškového cukru
140 g kvalitnej rozpustenej čokolády
110 g hladkej múky
4 čl vanilkového extraktu
3 čl prášku do pečiva
Na potretie
domáci marhuľový džem
Na polevu:
150 g kvalitnej čokolády
50 g masla
cukrový sirup 0,5 dcl vody + 3 pl cukru
Postup:
Najskôr si oddelíme žĺtka a bielka. Žĺtka vymiešame s cukrom a maslom, pridáme vanilkový extrakt a roztopenú čokoládu. Vyšľaháme si bielka so štipkou soli do tuha. Polovicu pridáme do čokoládovej zmesi a zjemníme ju. Primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a dôkladne premiešame. Nakoniec jemne vmiešame zvyšný bielkový sneh a vlejeme do maslom vymastenej cca 20 cm tortovej formy, ktorú sme vysypali hrubou múkou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 165 stupňov približne 30-40 min. Po vychladnutí si korpus rozdelíme na 2 pláty.
Kedže je tento korpus po upečení veľmi krehký, ja si pečiem oba pláty zvlášť:-)
Na potretie si zohrejeme marhuľový džem a potrieme 1 plát korpusu. Popicháme ho vidličkou, aby sa teplý džem lepšie vsiakol do korpusu. Prikryjeme druhým plátom a a vrch opäť potrieme džemom, ale len v tenkej vrstve, aby sa tortička dala poliať čokoládou :-)
Necháme tortu do druhého dňa odstáť v chlade.
Na druhý deň si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. V druhom hrnčeku si uvaríme cukrový sirup, ktorý podľa potreby pridáme do roztopenej čokolády. Polejeme tortičku a voila.. tu je vysledok :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára