streda 26. marca 2014

Makovo tvarohový koláč bez múky s jahodami

K  tomuto koláčiku ma inšpiroval môj kamarát, ktorý nemôže jesť múku. A kedže viem, že má rád sladké, nedalo mi, ako spraviť niečo, čo môže jesť aj on.

Budeme potrebovať:

6 vajec
200 g trstinového cukru + 2 PL do plnky
250 g pomletého maku
2 PL vanilkovej esencie alebo 2 x vanilkový cukor
2-3 PL vody
2 PL oleja
prášok do pečiva
500 g jemného tvarohu
šťavu z polovice citróna
500 g čerstvých jahôd
1 tortové želé

Postup:

Na makové cesto si oddelíme žĺtka a bielka z 5 vajec. Vyšľaháme si do tuha žĺtka s trstinovým cukrom a vanilkovou esenciou. Pridáme vodu a olej, zašľaháme mletý mak zmiešaný s práškom do pečiva. Potom si vyšľaháme sneh z bielkov a polovicou jemne nadľahčíme makovú zmes. Potom pridáme zvyšnú časť bielok a cesto jemne premiešame.
Vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme si vymastili maslom a vysypali múkou. Predsa len použijeme trošku múky :-).
Na plnku si zmiešame tvaroh, jedno vajíčko, 2 PL trstinového cukru, vanilkovú esenciu a citrón. Poriadne vyšľaháme a lyžicou poukladáme kôpky tvarohu na makové cesto.
Vložíme do poriadne vyhriatej rúry a pečieme pri 170 stupňoch cca 1 hodinu. Pokiaľ sa vám zdá, že je už koláč zvrchu veľmi upečený, prikryte ho alobalom a dopečte, pokiaľ sa cesto už nebude chytať na špajlu.
Po upečení necháme koláčik vychladnúť. Medzitým si nakrájame jahody a posypeme ich troškou cukru aby pustili šťavu. Šťavou pokvapkáme koláč a jahody poukladáme navrch koláča. Uvaríme si tortové želé podľa návodu na obale a zalejeme ním jahody aby na koláčiku lepšie držali.
Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie vám veľa času a výsledok určite stojí za vyskúšanie :-)



Žiadne komentáre: